Waar komt pindakaas vandaan?
Seizoen 3 (2024): tot en met 13 november verschijnt elke woensdag een nieuwe aflevering. Dit is een serie over de verrassende herkomst van doodgewone woorden. In seizoen 2 (2021) bespreken we in zo'n 10 minuten de herkomst van verschillende woorden die je kunt tegenkomen in alledaagse situaties, zoals in de kroeg, in je kledingkast of in bekende uitdrukkingen. Want heeft ‘bockbier’ misschien iets met geiten te maken, hoe komt de ‘smoking’ aan zijn naam en wie is precies de ‘sjaak’? In seizoen 1 (2020) bespreken we per aflevering de herkomst van een enkel woord in een paar minuten. Presentatie: Laura van Eerten, Caspar Stalenhoef en Frieda Steurs. Muziek: Michel van der Zanden. Afbeelding: Studio Mals. Meer informatie: ivdnt.org
Waar komt pindakaas vandaan?
De dood: om zeep helpen, kassiewijle en de pijp uitgaan
Stuur ons een bericht! (laat je e-mail achter voor een reactie)
In onze taal zijn er talloze manieren om aan te dood te refereren. Vaak gebeurt dit indirect of met een eufemisme; denk maar aan uitdrukkingen als ‘de pijp uitgaan’, ‘om zeep helpen’ en ‘naar de filistijnen gaan’. In deze derde aflevering bespreken we er een aantal.
Dit is een wekelijkse podcast van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT), gemaakt door Laura van Eerten en Caspar Stalenhoef. Daarnaast hoor je ook de stem van INT-directeur Frieda Steurs, en Thomas Haga schreef mee aan de teksten. De titelmuziek is van Michel van der Zanden, en op de achtergrond hoor je ‘Titter Snowbird’ en ‘Arctic Draba’ van Blue Dot Sessions; en natuurlijk ‘Sterrenstof’ van De Jeugd van Tegenwoordig.
'Waar komt pindakaas vandaan?' is geïnspireerd op de drie boeken die het INT heeft gemaakt in samenwerking met Onze Taal. Samen maken we ook nog een andere podcast over het Nederlands: Over taal gesproken. Te vinden in je favoriete podcastapp!