
Waar komt pindakaas vandaan?
Seizoen 3 (2024): tot en met 13 november verschijnt elke woensdag een nieuwe aflevering. Dit is een serie over de verrassende herkomst van doodgewone woorden. In seizoen 2 (2021) bespreken we in zo'n 10 minuten de herkomst van verschillende woorden die je kunt tegenkomen in alledaagse situaties, zoals in de kroeg, in je kledingkast of in bekende uitdrukkingen. Want heeft ‘bockbier’ misschien iets met geiten te maken, hoe komt de ‘smoking’ aan zijn naam en wie is precies de ‘sjaak’? In seizoen 1 (2020) bespreken we per aflevering de herkomst van een enkel woord in een paar minuten. Presentatie: Laura van Eerten, Caspar Stalenhoef en Frieda Steurs. Muziek: Michel van der Zanden. Afbeelding: Studio Mals. Meer informatie: ivdnt.org
Waar komt pindakaas vandaan?
Waar komt computerbug vandaan?
Stuur ons een bericht! (laat je e-mail achter voor een reactie)
In deze aflevering: wat heeft een computerbug met insecten te maken? Laura van Eerten vertelt.
Dit is een podcast van het Instituut voor de Nederlandse Taal, gemaakt door Laura van Eerten en Caspar Stalenhoef, met muziek van Michel van der Zanden. De afbeelding is van Studio Mals. Deze podcastserie is geïnspireerd op de drie boeken die het Instituut voor de Nederlandse Taal heeft gemaakt in samenwerking met het Genootschap Onze Taal. Wil je meer antwoorden op vragen over woorden? Bestel dan het boek ‘Waar komt suikerspin vandaan?’ Meer over woorden vind je natuurlijk ook op de website van het Instituut voor de Nederlandse Taal.
In deze aflevering: Wat heeft een ‘computerbug’ met insecten te maken?
Als een computerprogramma vastloopt, of rare dingen gaat doen, dan wordt daarvoor het Engelse woord voor insect gebruikt, een bug. Was de eerste computerbug dan ook echt een insect?
Dat is namelijk wel een populaire verklaring. Het zou een mot geweest zijn.
Het verhaal wil dat dat gebeurde op 9 september 1947, toen de Amerikaanse Mark II-computer te maken kreeg met een binnengedrongen insect. Het beest werd verwijderd met een pincet en in het logboek geplakt, met de opmerking erbij: first actual case of bug. Met andere woorden: de eerste computerbug, die echt door een bug werd veroorzaakt.
De opmerking in het logboek geeft aan dat de schrijver ervan de term al gekend moet hebben, en inderdaad: het woord bug werd al decennialang gebruikt voor mechanische gebreken in apparaten. Een van de eersten die het woord gebruikten, was de beroemde uitvinder Edison, in 1878. Maar ook hij had het woord niet verzonnen.
Waar het dan wel vandaan komt? Dat weten we niet helemaal zeker. Het zou kunnen dat het uit de telegrafie komt. Het schijnt dat de term onder telegrafisten gebruikt werd voor kleine storingen in het signaal. Aangezien Edison zich ook bezighield met telegrafie, is het inderdaad goed mogelijk dat hij de term bug daarvan kende.
Het is dus niet helemaal duidelijk. Wat we wel weten: de computerbug uit 1947 kwam echt door een mot, maar het woord bug bestond al veel langer voor technische problemen.